пятница, 22 мая 2020 г.

Розділ:" Культура харчуванн" (5 клас)#Schahaeva_SPO_#

Тема уроку: " Страви з яєць".
 Мета уроку: 1. Вчити визначати продукти, з яких можна приготувати запропоноване блюдо по технологічній карті;
 2. Розвивати вміння планувати свою діяльність по карті; 3. Практично визначати якість яєць; 
4. Познайомити з секретами варіння і очищення яєць, продовжити вчитися працювати з ножем, розвивати дрібну моторику рук;
 5. Формувати у дітей прагнення доставити радість іншій людині.
Обладнання: глибока чашка, ножі, Обробні дошки, виделки, ложки, терка, таблиці, технологічна карта. Продукти: яйця, вершкове масло, зелена цибуля, сир. 
Словник: овоскоп, фарширований.
                                            Хід уроку. 
I. Організаційний момент.  
 - вступне слово вчителя (.Діти, які свята нас очікують?; Ви хочете порадувати або здивувати своїх рідних?); 
II. Ознайомлення з новим матеріалом.
Яйця-один з перших продуктів, які людина стала вживати в їжу. Ще стародавні люди збирали і вживали в їжу яйця птахів і черепах. Сучасна людина використовує в основному яйця курей і перепілок. Курячі яйця містять всі необхідні для життя речовини. У них міститься 12,5% білків і 12% жирів, а також вітаміни А,В, Д І Е. Яйця добре засвоюються, причому зварені некруто краще, ніж сирі. Здоровій людині рекомендується з'їдати в середньому 1 яйце в день. У народній медицині здавна яйця використовують як ліки. Яєчний білок сприяє звуженню пор, а жовток живить шкіру. Для визначення якості яєць використовують прилад ОВОСКОП. 
Як можна в домашніх умовах визначити якість яєць?
Практична робота.
1. Візьміть 3 склянки з водою, всипте по столовій ложці солі і розмішайте.
 2.Опустіть в кожну склянку яйце і визначимо його якість відповідно до таблиці. 

Якість яєць положення яйця в склянці з водою
свіже на дні
середньої свіжості посередині склянки
несвіже на поверхні води

Охарактеризуйте якість яєць в склянках. Зробіть висновок. 
III. Приготування страв з яєць. З яєць можна приготувати яєчні, омлети. Яйця можна фарширувати як самостійну страву. Яйця їдять вареними, а дієтичні можна їсти просто сирими. Варені яйця готують різної густоти, ступінь яких залежить від часу варіння.
 КОРИСНО ЗНАТИ.
Яйця, взяті з холодильника не можна відразу класти в окріп, тому що може тріснути шкаралупа їх слід потримати в теплій воді.
 Розглянемо послідовність варіння яєць (таблиця).
 ПЕРВИННА ОБРОБКА ЯЄЦЬ.
1.Перевірити якість яєць
 2.Вимити яйця (дуже брудні-з сіллю).
 ВАРІННЯ ЯЄЦЬ. 
1.Скип'ятити воду.
 2.Обережно зняти кришку з каструлі від себе, притримуючи її прихваткою. 
3.Опустити яйця в киплячу воду. Яйця ВСМЯТКУ варять 3-3 1/2хв., а в «мішечок»-41/2-5хв., круто-8-10хв
 4.Вимкнути нагрівальний прилад і вийняти яйця, тримаючи кошик або друшляк прихваткою. 
5.Зварені яйця охолодити холодною водою, щоб зберегти натуральний колір жовтка і полегшити очищення яєць. 
ОФОРМЛЕННЯ ГОТОВОГО БЛЮДА І ПОДАЧІ НА СТІЛ.
 6.Витерти яйця, покласти їх на тарілку. Подати готову страву. СЕКРЕТ, щоб яйця при варінні не лопалися воду необхідно посолити.
 Фізкультхвилинка
Гра: 
"Хто самий уважний?» Якщо ви почуєте слово, що відповідає на питання " хто?» - присідати. Якщо ви почуєте слово, що відповідає на питання " що?"- плескайте в долоні 2раза. Завдання всім зрозуміло? Починаємо: Лена, яйце, курка, масло, цибуля, мама, сир і т. д.
Відпочили, продовжимо роботу.
IV. Практична робота по технологічній карті.
 Відгадавши загадки, визначимо які продукти нам знадобляться для практичної роботи.
 - Загадки: "Білий кожух, зшитий без рубчика.» (Яйце) 
"Цей продукт нам дуже потрібен, в піці він необхідний, в холодильнику зберігається смачний, ароматний ...» (сир). 
"Їм кашу не зіпсуєш, - в народі кажуть» (масло). 
Отже, ми з вами визначили які продукти нам потрібні для приготування страви «фаршировані яйця». 
Як відрізнити сире яйце від вареного? Секрет-яйце потрібно покрутити. Варене яйце добре обертається, а сире, зробивши 1-2 обороту зупиняється.Перевіримо.
Розглянемо технологіч
2. Опустити яйця в холодну воду. 
3.Очистити яйця, розрізати їх навпіл по довжині. 
4.Ложкою відокремити жовток від білка.
 5. Нарізати дрібно зелену цибулю, натерти на тертці сир. Лук, сир, масло, жовток добре перемішати.
6.Отриману масу покласти в поглиблення половинок яєць. Можна блюдо прикрасити вітрилом, використовуючи зубочистку і скибочку сиру.
V. закріплення пройденого матеріалу.
- Які речовини необхідні для життєдіяльності людина отримує разом з їжею?
- Які санітарно-гігієнічні вимоги пред'являються до яєць?
- У чому полягає первинна обробка яєць?
- Як перевірити якість яєць в домашніх умовах?
- Розкажіть послідовність приготування фаршированих яєць.
А тепер наші гості подивляться у кого вийшли гарні фаршировані яйця. Що потрібно зробити, щоб пригостити друзів? Дітям пропонується пригостити один одного приготованими стравами

Комментариев нет:

Отправить комментарий