пятница, 22 мая 2020 г.

Тема розділу " Культура поведінки» ( 9клас)#Schahaeva_SPO_#

 Тема розділу " Культура поведінки» ( 9клас) 
Тема уроку:Прийом гостей,Правила спілкування.
 Тип уроку :комбінований урок
 Загальна дидактична мета за типом уроку-створити умови для формування умінь самостійно застосовувати знання, вміння та навички, здійснювати їх перенесення в нові умови.
Мета уроку
Освітня:
 * актуалізувати і закріплювати уявлення учнів про культурні норми поведінки; 
* узагальнити і систематизувати знання учнів за раніше вивченим матеріалом.
 Виховні:
 * формування в учнів доброзичливого ставлення до інших людей, почуття обов'язку
. * прищеплювати навички культурної поведінки, познайомити з традиціями російської гостинності;
 * формувати навички самообслуговування; * виховувати працьовитість і естетичний смак.
Розвиваючі: 
* розвиток комунікативних здібностей;
 * розвиток соціальної компетенції; 
* розвиток пізнавального інтересу учнів. Форми організації пізнавальної діяльності: фронтальна, індивідуальна, групова.
 Методи навчання: словесні, наочні, практичні. 
Обладнення: ноутбук, мультимедіапроектор, Мультимедійна презентація "прийом гостей«, Презентація 1,» Своя гра", презентація 2, Набір посуду для сервірування столу.
Основні дидактичні принципи, що реалізуються на уроці: принцип зв'язку навчання з життям, принцип свідомості і активності в навчанні, принцип наочності в навчанні, принцип колективного характеру навчання та обліку індивідуальних особливостей учнів.
 Основні знання: учні повинні знати правила поведінки в суспільстві-правила прийому гостей. 
Очікуваний результат: учні повинні навчитися зустрічати гостей, ввічливо поводитися під час прийому, виконувати сервірування  святкового столу.
                                                Хід урку
I. Оргмомент. Концентрація уваги дітей. 
II. Основна частина.
 Введення в тему заняття .
- Діт , дайте відповідь мені на питання. Чи любите ви приймати гостей і ходити в гості? (Відповіді дітей). 
- Так, я не сумнівалася, що в гості люблять ходити всі: і дівчатка, і хлопчики. Справді, що може бути краще, ніж зустрітися з друзями, пограти, подивитися разом фільм, поділитися радістю один з одним. В гостях можна знайти нових друзів. А спогади про приємно проведений час ще довго доставляють нам задоволення.
 - Тема нашого уроку»прийом гостей". Сьогодні на уроці ми познайомимося з правилами прийому гостей для господаря, навчимося сервірувати стіл до прийому гостей, а також поговоримо про те, як потрібно поводитися в гостях. Українці завжди вважалися і вважаються самими  привітними  і гостинними господарями. Це підтверджують прислів'я, придумані народом. прислів'я "багато гостей-багато новин"
- Гостинність-це привітний прийом гостей. Але чи всі з вас зараз знають, як повинен вести себе господар і як повинен вести себе гість? І що важче: бути хорошим господарем або приємним гостем? Спробуємо сьогодні розібратися в цьому.
 - А чи бувають правила гостинності, як ви думаєте? (Відповіді дітей) Давайте спробуємо разом сформулювати правила гостинності.
Правила прийому гостей:
 - Як правильно запрошувати гостей до себе? (Відповіді дітей) 
1. Запрошуй в гості заздалегідь (за тиждень), вкажи день, годину, місце проведення свята. - Чи повинен господар знайомити гостей один з одним? (Відповіді дітей)
2. Познайом гостей один з одним. 
- Чим і як розважити гостей? (Відповіді дітей) (придумати ігри та сюрпризи, завести загальний цікава розмова, в якому може взяти участь кожен.)
3. Запропонуй бесіду або гру, цікаву для всіх. (Слайд3) 
- Чи повинен щедрий господар пригощати гостя? (Відповіді дітей) 
4. Обов'язково почастуй гостя. (Слайд3) 
- Як себе правильно вести ,коли проводжаєш гостя? (В обов'язок господаря будинку входить проводити кожного гостя до дверей і допомогти йому одягнутися.) Діти, перед відходом обов'язково потрібно подякувати гостям за візит.
Правила поведінки в гостях
 - Коли слід відвідувати своїх друзів, подруг, знайомих? (Тільки у випадку, якщо вас запросили.)
Чому не можна приходити до знайомих без запрошення? (У кожної людини можуть бути свої справи.) 
Чи можна ходити в гості без запрошення? Чому? (Відповіді дітей) - Правильно діти, в гості без запрошення ходити не потрібно.
 - Що потрібно зробити, якщо вас запросили в гості? Як повинен виглядати людина, що йде в гості? (Подякувати і почати готуватися до візиту: готувати подарунок і продумувати свій наряд. В гості краще з'явитися в своєму самому ошатному платті і костюмі.) 
1. Вирушаючи в гості, будь охайним і чистим. 
- Якщо тебе запросили в гості до призначеної години, як ти вчиниш: прийдеш раніше, прийдеш вчасно або трохи запізнишся?
2. Приходь точно в призначений час. 
- Чи можна в гостях відмовлятися від запропонованої господарем гри?
3.Підтримуй загальну бесіду або гру. 
4. Якщо хочеш щось подивитися, запитай про це господарів. 
- Як правильно йти з гостей? Чи потрібно, йдучи, прощатися з усіма гостями? 
5.Йдучи, прощайся з усіма, а потім з господарями. 
- Чи повинні гості дякувати господареві за гостинність? (Коли  йдете  попрощайтеся з господарями, подякуйте їм за прекрасно проведений час.)
Сервірування столу. 
- Дуже важливо красиво і правильно накрити стіл-сервірувати. Сьогодні ми з вами згадаємо, як правильно сервірувати стіл до чаю. Стіл ставлять в центрі кімнати або біля стіни, накривають скатертиною. Для сервірування використовуємо десертні тарілки, виделки, чайні чашки, блюдця, ложки. До чайного столу подаються солодкі страви (торти, тістечко, варення, цукерки, печиво).
  На відстані 3 см від краю ставимо десертну тарілку. Справа кладемо ніж, зліва десертну вилку, ріжками вгору, на десертних тарілках – серветки. Ці тарілочки потрібні для тортів. Торти розкладаємо десертною лопаткою. Справа ставимо чайне блюдце з чашкою, ручкою – вліво, а чайну ложку кладемо праворуч ручкою вправо. Серветки-обов'язковий предмет сервірування столу. Але їх треба вміти складати. Існує багато способів складання серветок. І зараз ми з вами потренуємося складати серветки.(складання серветок)
 - Запам'ятали? А тепер перевіримо. (Діти ставлять прилади)
 Гра»Знайди помилку". Дівчатка відвертаються. Я щось міняю в сервіровці. Дівчатка повертаються, виправляють помилку. Хлопчики уважно стежать.  
- А зараз відвертаються хлопчики, дівчатка виправляють помилки.
- Молодці! 
Повторення правил поведінки за столом.
 - Хто першим сідає за стіл: гість чи господар? (Першим за стіл сідає зазвичай господар, так як у нього важливе завдання, стежити за тим, щоб тарілки гостей не були порожніми.) Уважний господар завжди стежить за тим, щоб у гостей все було.
Як потрібно сидіти за столом? Як правильно їсти? (Не розвалюйся на стільці; не клади лікті на стіл; їж акуратно; не нависай над тарілкою) (не слід сидіти за столом поклавши ногу на ногу, вставати з-за столу можна тільки тоді, коли все закінчать їсти.) 
- Як вчинить тактовний господар, якщо гість ненавмисно перекине вазу або розіб'є що-небудь?
 - Якщо щось потрібно взяти з страви, що стоїть далеко від вас, що ви зробите? (Не тягнися через весь стіл за частуванням, попроси передати).
-Чи можна вибирати кращий шматочок, цукерку? А як правильно вчинити? (Не слід вибирати ласі шматочки) 
- Чим же можуть зайнятися гості після того, як попили чай? (Тепер гості можуть пограти, послухати музику, поговорити, потанцювати і т.д.).
 -Діти, зробіть висновок, яким повинен бути господар? Що значить бути гостинною людиною? (Відповіді дітей)
 - Вихована людина ввічлива завжди, скрізь і з усіма. Господар повинен бути щедрим і тактовним, вміти зайняти своїх гостей і правильно пригостити. Він не повинен шкодувати для гостей книг, іграшок, частування.
  Дітти, а що ж робити, якщо в гостях все-таки не сподобалося? (Відповіді дітей). Вихована людина нікому не розповість про це, так як це нетактовно по відношенню до господарів будинку. Напевно, вони намагалися прийняти вас краще і зробили це як вміли і як могли. Ви продемонстрували хороші знання. Тепер ви знаєте, що вихованій людині не важко бути хорошим господарем і приємним гостем. Я думаю, що заняття принесло вам багато корисної інформації, і ви навчилися бути гостинними. Ви дуже добре попрацювали. Молодці!  



Комментариев нет:

Отправить комментарий